Informació general sobre la pesca a Andorra


Sovint podem llegir articles de premsa sobre el paradís de la pesca ... Indrets on, ens agradaria  passar una setmana i pescar peixos enormes que surten a les fotos, dormir a llocs de luxe situats a peu del riu, ple de truites i salmons.  Si tinguéssim temps i diners suficients... Andorra no està en aquesta llista de destinacions de pesca 5 estrelles, en realitat aquest magnífic país situat al cor dels pirineus entre França i Espanya en un territori de 465 km2, moltes vegades, ni tan sòls apareix als mapes i menys a les revistes de pesca.

La pesca de la truita en Andorra no és molt coneguda.  No obstant, hi ha nombrosos rius (un d'ells a 100m del seu apartament), més de 30 llacs i, el més  important, moltes truites i poca gent. Podem considerar que un llac amb més de 3 pescadors és un llac molt freqüentat.
 
Estany de la Nou, dificil d'acces pero val la pena! En canvi, els que volen gaudir d'aquest paisatge, d'aquests rius i llacs plens de truites i alguns  salmons hauran de pagar un preu: encara que  molts rius i llacs siguin assequibles en cotxe, els  millors indrets es troben per sota dels 2.000m, la qual cosa implica una pujada d'una o dues hores caminant des de les carreteres més properes. La pesca a Andorra és autèntica i no és per la gent que vol despertar-se amb música en un llit  "king-size",  pescar truites "rècord" amb la carnera gravant després d'haver près un esmorzar l'estil americà i mirant les últimes noticíes per satèl·lit.

La pesca de la truita a Andorra és pels que volen passar 1 o 2 dies a la muntanya, i pot ser que alguna nit sota la llum de la lluna o en un dels 26 refugis del país, conformant-se menjant una truita feta al foc.  La llargada mitja d'una truita es de 23 cm, però és impressionant el que es pot pescar en un llac de 50 m de diàmetre. Jo mateix he pescat una truita de 37 cm al llac de la Nou (foto abaix).  Recomano pescar a l'albada o al vespre, i gaudir de la resta del temps admirant el paisatge o fer excursions fins als pics propers, que no són difícils i que no requereixen material especial de muntanya.
 
 
Pesca delicada, riu d'Inclés Els rius són generalment petits, ràpids i amb moltes  roques grosses. El riu d'Incles (foto de l'esquerra) és  assequible per a tots. El llac d'Engolasters és assequible en cotxe però els llacs dels Pessons i Tristaina demanen un mínim esforç caminant. Pels demés, com el riu del Madriu, els llacs de Montmalús, Illa, o Juclar, és necessari ser una mica esportista.

 
Material

Els waders no són necessaris pels llacs ja que es pot pescar  des de la vora. Una canya semi rígida de 6 o 7 peus amb un fil de 18 o 20 serà perfecte. Podem utilitzar gairebé tots els esquers menys el cuc de mosca i el formatge, però els esquers artificials són els millors per obtenir un bon resultat: culleres taronges o grogues fluorescents i pot ser un petit  Rappala "countdown".  Pels naturistes, recomano llagostes, cucs de terra, sobretot als rius on la pesca al toc s'imposa. Atenció:  la pesca amb esquer viu esta prohibida a Andorra !!!
 
 
Pesca a la mosca

 
Pesca a la mosca: foto: P. Mikhelson
Andorra és el paradís dels pescadors a la mosca, però aquesta manera de pescar és delicada ja que es trenquen moltes mosques, sobretot a  les roques juntes als llacs (veure foto al costat, però el seu  nom és un secret).  Els rius també estan bordats d'arbres que poden dificultar aquesta  manera de pescar. Recomano el llançat rodat (roll-cast)  o el "steeple" pels que volen impressionar els indígenes.

 
Les llargues "eclosions" són rares  però l'aigua és tan  transparent que sembla que estiguem pescant a un  aquari. La vida dels insectes és molt diferent en  aquesta altitud per poder comparar amb la pesca que es practica a les valls, amb el qual aconsellem que  s'emporti  el material necessari per fabricar les  mosques in-situ.  He vist truites empatxar-se  d'insectes que no he vist mai a la meva vida i que  tampoc surten als llibres especialistes en mosques.

Els Trichopters, Chironómides i Efímeres muntats  sobre hams de 12 a 16, una canya de 9 a 10 peus  amb una seda 4 o 5 DT o WF seran perfectes. 

A la dreta, l'estany de la Nou.

Una eclosió important, estany de la Nou.  foto: P. Mikhelson

 
El temps

Andorra té un clima semblant l'espanyol. Des de la primavera fins a la tardor, la temperatura pot arribar a 35º durant el dia, però el temps pot canviar en un moment fins i tot a l'estiu. Les tormentes generalment no duren gaire, però poden ser molt violentes i aparèixer sense avisar de qualsevol indret. En aquests moments és quan valorem el fet de tenir un refugi proper. Donat que els llacs es troben en altitud, les nits són generalment fresques. Un bon sac de dormir així com guants i gorro son imprescindibles al vespre, quan només te les marmotes com a companyes...  A la muntanya, un bon calçat és obligatori.
 


 
 
Menú:

Drets reservats 2001-2010 sobre les fotos i el text.

Idiomes
Français
Català
Castellano
English