Apartaments i xalets de vacances a Arinsal, Pal i Encamp, Andorra

Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com

Les Vies Ferrades (vias ferratas) a Andorra
13 vies per descobrir a prop del seu apartament o bé xalet de vacances  

Français


 
 
La part superior de Sant Vicenç d'Enclar
Una Via Ferrada és un itinerari esportiu situat a una paret rocosa, equipada amb elements específics; cables, reixes... destinades a facilitar la progressió i optimitzar la seguretat de les persones que la utilitzen. 

Aquesta activitat, entre el randonné i l'escalada, permet progressar combinant l'accessibilitat el risc, i admirar la bellesa del camí. Ponts tibetans, passarel·les, passatges amb escales... 

La baixada es fa normalment per un camí d'excursió.

No s'ha de confondre una Via Ferrata amb un parc d'aventura! No hi ha sortides de socors, i és difícil fer mitja volta una vegada has començat. Per fer una via ferrata no cal tenir experiència amb escalada. Tot i així no es recomana a les persones que tinguin vèrtic. 

També es poden fer de nit! Sempre i quan tinguem una llanterna frontal i piles de rencavi. Val molt la pena, sobretot quan hi ha lluna plena. 

Si durant la vostra estada a Andorra en l'apartament o xalet voleu fer alguna via, probeu alguna de les 11 que proposem. Contràriament al que passa en altres països la utilització d'aquestes vies a Andorra és gratuïta. Estan contruïdes i mantingudes pel MI Govern i els Comuns del País. 
 
 
 

Amb molt de gust us donarem més informació sobre les vies i us ajudarem a triar-ne una quan arribeu a l'apartament /xalet. 
 
 
 

Com la resta d'activitats lligades a l'univers vertical, el material utilitzat per les vies ferrates ha d'estar perfectament adaptat.
Equipament necessari:

L'equipament individual d'un via-ferratista es composa de:

  • Casc d'escalada: protegeix el cap d'un xoc important amb una branca, una caiguda de pedres...
  •  harnais d'escalada
  • Un discipador, equipat amb un absorvidor de xoc. El discipador és un aparell format per 3 cordes en forma de Y. La part llarga va a l'harnais mentre que les dues curtes són les que es lliguen a la via
  • Calçat adequat: bambes, xiruques... que no tinguin la sola llisa. 
  • Una motxilla amb un impermeable, roba neta, beguada i barretes energètiques... per a fer front als canvis de temps inesperats
  • Uns guants de tipus jardineria


A la dreta, veiem les cordes que formen el discipador: les dues més curtes van lligades a la via (cable). Quan canviem de secció, s'ha de canviar una corda primer i seguidament l'altra, mai les dues al mateix temps ja que així estem assegurats en tot moment. Tingueu en compte també que el ferratista ha passat les dues cordes per sobre del seu braç dret, així no s'embolica amb elles. 

Malhauradament no es troba aquest tipus de material per llogar aquí a Andorra, menys a les oficines de turisme els mesos de Juliol i Agost. Us proposaran guies que us deixaran tot el material necessari.

Atenció: no convé carregar la motxilla excessivament, ja que després ens pesarà i ens farà cansar més ràpid. A més a més, quan aneu verticals teniu el perill de desequilibrar-vos. 

Le matériel pour une Via Ferrata

Via Ferrata, Escaldes, Andorre

La progressió en Via Ferrata

La progressió en via ferrata pot semblar molt simple per qui sap pujar una escala. Tot i així, hi ha algunes normes de seguretat que cal tenir en compte.

A més a més de la pedra, el ferratista té a la seva disposició tota una sèria d'objectes metàl·lics o de fusta: passarel·les, ponts tibetans, escales... L'element més utilitzat és el cable metàl·lic, permanentment fixat a la roca.

Per norma general, el cable serveix només per assegurar-se. No obstant, el podrem estirar quan un passatge sigui molt dur per ajudar-nos.

Difícil... és difícil?

El nivell de dificultat és relatiu. Després de tot parlem de "pujar una escala" d'alguna manera! Una via pot ser molt aèria i impressionant però això no vol dir que sigui més difícil. No obstant, en segons quins trams la força que s'ha de fer amb els branços augmenta la dificultat. Cap de les vies d'Andorra és tant difícil com per arribar a tenir necessitat d'escalar. Els canvis d'alçada no són extremadament difícils, i no cal anomenar-se "Schwarzenegger" per passar-los. No tota la via és absolutament vertical, podreu reposar en certs llocs.

Nivells de dificultat:

Fàcil: pràcticament no hi ha torcions a la via vertical, no es necessita cap experiència prèvia.
Mitjà: alguns passatges tenen unes verticals de 90%, no es necessit cap experiència prèvia.
Difícil: alguns passatges amb desnivells i verticals de 90%. Hi ha canvis amb els suports una mica allunyats. Cal una mica d'experiència.
Molt difícil: passatges llargs amb canvis pronunciats i preses separades. Per ferratistes experimentats.

Ranking: aquest determina la dificultat de la via pel que fa a la resta. Un ranking d' 1/9 farà referència a una via fàcil mentre que un de 9/9 es referirà a una de molt difícil. Una via marcada amb més d'un nivell, per exemple, fàcil-mitjà, indicarà que la primera meitat és fàcil mentre que la segona és de nivell mitjà.
 
1- Tossal Gran d'Aixovall 

Ubicació: Sant Julià de Lòria 
Nivell: Fàcil
Ranking: no probada. Estimació del 3/8. 
Accés a peu: 5' 
Ascenç Via Ferrata: 30' 
Baixada a peu: 10'
Desnivell Via Ferrata: 70 m. 
Altitud del cim: 990m.
Orientació: Est
Nota: encara no hem fet mai aquesta via, el nivell de dificultat prové d'altres indrets. A mitja pujada la via es divideix en dues; dreta i esquerra, sent aquesta últma la més fàcil. 

2- Sant Vicenç d'Enclar 

Ubicació: Santa Coloma
Nivell: Mitjà-difícil-mitjà.
Ranking: 5/8
Accés: No és fàcil de trobar. Una vegada estigueu a Santa Coloma demaneu per l'església de St. Vicenç. Aparqueu i pugeu el camí. Més o menys als 200m agafeu el camí de l'esquerra. 
Accés a peu: 15'
Ascenç Via Ferrata: 1h 
Baixada a peu: 25' 
Desnivell Via Ferrata: 170m. 
Altitud del cim: 1.190m. 
Orientació: Sud-Est
Extres: passatge amb desplom. 
Nota: Pujada molt maca. Inici fàcil. Idea: podeu pujar a peu pel camí. L'església romànica que es troba al camí de la via és un lloc ideal per un picnic, amb una vista magnífica d'Andorra La Vella. 

3- Roc d'Esquers 

Ubicació: Escaldes-Engordany/Madriu
Nivell: fàcil-mitjà. 
Ranking: 4/8
Accés: Després d'Escaldes-Engordany, aneu cap a Engolasters. Pugeu fins al punt que travessa el riu Madriu. Passeu el pont i aparqueu. Torneu a travessar el pont i pugeu la ruta d'Engolasters uns 50m. Agafeu el camí de la dreta. 
Accés a peu: 10' 
Ascenç Via Ferrata: 1 h 40' 
Baixada a peu: 1 h. 
Desnivell Via Ferrata: 250 m. 
Altitud del cim: 1.780m. 
Orientació: Sud-Oest
Extres: pont tibetà
Nota: Via molt maca, amb una vista increïble de la Vall del Madriu. El principi no és molt vertical, el que dóna confiança. Àrea de repòs a 3/4 parts de la pujada. Pont tibetà durant el camí al cim. Lloc ideal per fer fotos. La baixada per la Vall del Madriu és llarga però molt maca. 
 

4- Clots de l'Aspra

Ubicació: Encamp 
Nivell: fàcil-mitjà
Ranking: 2/8
Accés: Des d'Encamp, pujar en direcció "Cortals d'Encamp". Seguir la ruta fins al rocòdrom, a prop de la estació intermediària del Funicamp. Aparqueu i baixeu fins al riu i pugeu després fins al refugi (es veu des de la carretera). Pugeu fins a les roques. 
Accés des de la carretera: 20'
Ascenç Via Ferrata: 30' 
Baixada a peu: 30' 
Desnivell Via Ferrata: 70 m. 
Altitud del cim: 2.200m. 
Orientació: Nord-Est
Extres: petit pont tibetà cap al cim (via esquerra). 
Nota: és una via ferrata molt curta i malhauradament de gran interès, tot i que hi ha punts de rappel fins al cim. Les marques metàl·liques estan a prop però a mitja pujada es compliquen. Es desaconsella quan el clima estigui humit pels passatges de terra. Hi ha dues possibilitats de sortida: a la dreta per una ascenció més vertical i a l'esquerra amb el pont tibetà. 

5- Canal de la Mora 

Ubicació: Canillo 
Nivell: Fàcil 
Ranking: 1/8
Accés a peu: Des de Canillo, pugeu direcció Coll d'Ordino. Pàrquing a 150m després del primer estable de cavalls. La via comença just davant del pàrquing. 
Ascenç Via Ferrata: 1h15' (1a. secció 40')
Baixada a peu: 30' (entre el Mirador i la carretera) 15' des de la 1a. secció. 
Desnivell Via Ferrata: 320m. (1a. secció 150m)
Altitud del cim: 1.920m. (1a. secció 1'750m)
Orientació: Sud-Est
Extres: dutxa gratuïta a meitat del camí. ;)
Nota: Via molt maca i fàcil. Hi ha poques seccions verticals, és una via molt maca ja que puja al fons d'una esquerda amb aigua. Agafeu calçat impermeable, hi ha un riu per travessar. Via perfecta per debutants. Indret per fer un picnic al cim. La segona part només és un camí que puja fins al mirador (vista de Roc del Quer i Racons).

6- Roc del Quer 

Ubicació: Canillo
Nivell: Fàcil-difícil-mitjà.
Ranking: 6/8
Accés: Des de Canillo, pugeu direcció Coll d'Ordino. Pàrquing a 150m després del primer estable de cavalls. La via comença 150m més avall, directament des de la carretera.
Ascenç Via Ferrata: 1 h 30' 
Baixada a peu: 30' entre el Mirador i la ruta.
Desnivell Via Ferrata: 330m. 
Altitud del cim: 1.920m. 
Orientació: Sud-Est
Extres: 2 travesses molt aèries i un desplom. 
Nota: Vista impressionant des de la carretera. És fàcil menys una petita part al mig del tragecte, molt espectacular. No fer-la quan el clima sigui humid, ja que hi ha terra. El mirador del cim és un indret ideal per a fer un picnic, tant pels ferratistes com pels que pugen amb cotxe per trobar-vos. Llàstima del soroll de la circulació que us acompanyarà tota la pujada. 

7- Racons

Ubicació: Canillo 
Nivell: Mitjà-difícil. 
Ranking: 7/8
Accés a peu: La via comença entre Canillo i el restaurant "Racons", direcció Encamp. Ull a no pujar les escales al costat de la carretera, que porten a Canal del Grau. La via de Racons comença a la dreta, directament després de la carretera nacional una mica mes amunt del restaurant.
Ascenç Via Ferrata: 1 h 15' 
Baixada a peu: 30' entre el mirador i la carretera.
Desnivell Via Ferrata: 200 m. 
Altitud del cim: 1.730m. 
Orientació: Sud-Est
Extres: una part molt aèria i un petit desplom.
Nota: via molt bonica i variada, sobretot si encadenem seguidament amb el Canal del Grau, que podem trobar per una tirolina facultativa (sempre que tingueu una politja). Part aèria al meitat del camí. Les persones baixes tindran dificultats per passar certes escales.

8- Canal del Grau

Ubicació: Canillo
Nivell: Difícil
Ranking: 8/8
Accés a peu: Des de "Racons" (5 min.). No pas fàcil de trobar el principi de la via. Si veieu el pont tibetà, haureu de fer mitjà volta i pujar un tros. La sortida està marcada amb una petita fletxa pintada sobre una roca. 
Accés des de la carretera: 30' La via comença entre Canillo i el restaurant Racons, direcció Encamp. Millor indret per aparcar el cotxe: davant del restaurant Racons. Pujar les escales al costat de la carretera i passar les barreres d'allaus. Passeu pel pont tibetà i continuar 50m. Agafar el camí petit de l'esquerra, indicat per una fletxa groga pintada sobre una roca. 
Ascenç Via Ferrata: 1 h.
Baixada a peu: 30' entre el mirador i la carretera.
Desnivell Via Ferrata: 90 m.
Altitud del cim: 1.760m.
Orientació: Sud-Est
Extres: 2 ponts. 
Nota: via molt bonica i variada, sobretot després de Racons. No hi ha desploms però ple de cadenes, 2 ponts... Aquesta via no és per debutants. Des del cim, pujar o bé al mirador del Roc de Quer per un picnic, i per retrobar-se amb els que poden haber pujat amb cotxe, per baixar tots junts per la carretera.
 

9- Bony d'Envalira

Ubicació: Encamp 
Nivell: Difícil? hi ha diferents versions
Ranking: no probada
Accés a peu: 1 h. 
Ascenç Via Ferrata: 1 h 30'
Baixada a peu: 1 h. 
Desnivell Via Ferrata: 250 m. 
Altitud del cim: 2.664m. 
Orientació: Nord-Est
Nota: encara no hem fet aquesta via, el nivell de dificulat prové d'altres persones.

10- Collada dels Isards de l'esquerra

Ubicació: Pas de la Casa
Nivell: Mitjà
Ranking: no probada
Accés a pie: 50 min.
Ascenç Via Ferrata: 30 min.
Baixada a peu: 1h
Desnivell Via Ferrata: 70 m.
Altitud del cim: 2.700 m.
Orientació: Norte
Nota: encara no l'hem probat, el nivell de dificultat està tret d'altres fonts. 
 

11- Collada dels Isards de la dreta

Ubicació: Pas de la Casa
Nivell: Difícil
Ranking: no probada
Accés a pie: 50 min.
Ascensió Via Ferrata: 30 min.
Baixada a peu: 1h
Desnivell Via Ferrata: 70 m.
Altitud del cim: 2.700 m.
Orientació: Norte
Nota: encara no l'hem probat, el nivell de dificultat està tret d'altres fonts. 

12- Creu de Noral

Ubicació: Ordino
Nivell: fácil
Ranking: no probada
Accés a pie: 5 min.
Ascensió Via Ferrata: 1h30 min.
Baixada a peu: 15 min.
Desnivell Via Ferrata: 150 m.
Altitud del cim: 1580 m.
Orientació: Sud-Oest
Nota: encara no l'hem probat, el nivell de dificultat està tret d'altres fonts. 

13- Segudet

Ubicació: Ordino
Nivell: fácil
Ranking: no probada
Accés a pie: 5 min.
Ascensió Via Ferrata: 1h30 min.
Baixada a peu: 10 min.
Desnivell Via Ferrata: 150 m.
Altitud del cim: 1580 m.
Orientació: Sud-Oest
Nota: encara no l'hem probat, el nivell de dificultat està tret d'altres fonts. 

 

Fotos de vies ferrates a  Andorra


Part vella sobre el "Roc del Quer" a Canillo a partir de la segona travessa. El fotògraf (el meu amic John d'Anglaterra) està sota de l'escalador, i aquest sobre Canillo. 
Final de la via de "Sant Vicenç d'Enclar" a Santa Coloma, foto feta pel meu amic James al novembre de 2003. 
El pont tibetà de la via de Canal de Grau. Podem veure el cable de seguretat sota del pon per a ficar-hi els ramals. Perfectes i segurs, els cables d'aquest pont no estan molt tensats, així no hi ha cap tipus de problema amb els canvis de temps. 
No totes les vies pugen parets en tub. A l'esquerra, la via de Canal de la Mora, a Canillo, que puja el fons d'una esquerda. La pujada és fàcil i maca. El ferratista no és fàcil de veure en aquesta fotografia, es troba al mig de la imatge.
Meitat del camí de Sant Vicenç d'Enclar.  És vertical però les escales són regulars i apropades. 
Segon pont del Canal del Gau, a Canillo, que està cosntituït per 5 cables. Un a sota pels ramals, dues al mig per agafar-se i dues més a sota per caminar. El meu amic Peter Oscarsson, de Suècia, va trobar un nom original per aquest tipus de ponts: els ponts Charlie Chaplin.
Pont tibetain, Escaldes, Andorre
El meu amic Sanjay, de Nepal, just abans de travessar el pont de la via de Roc d'Esquers, d'Escaldes-Engordany. El pont està fet amb dos cables per agafar-se, un cable per assegurar-se i l'altre per caminar. A radera del pla, la Vall d'Escaldes-Engordany i Andorra La Vella. 
Foto  de la part intermitja del Canal del Grau. La vista arribant a la cresta. Veiem un escalador a sota la cresta, i un altre que surt i dos que passen de la cresta al pont: una secció difícil, ja que té poques preses on posar els peus i una cadena on agafar-se. 
Foto feta des del mirador del Roc del Quer, a Canillo. Es veuen vistes del Canal del Grau, Racons i del mateix Roc del Quer. Un indret molt bonic per reposar tot contemplant la vista panoràmica. Una astúcia de la pel·lícula "l'Eiger", protagonitzada per Clint Eastwood: Fiqueu dues llaunes de cervesa a la motxilla del company abans de pujar. Quan estigueu a prop del cim dieu: "estaria molt bé tenir una cervesa". Quan el vostre company contesti que no està tant boig per portar cerveses fins aquí, rieu!
La Via de Clots d'Aspra. No cal ser profesional per gaudir d'aquesta modalitat d'escalada fácil. Si vol provar una Via Ferrata o dos pero amb un guia profesional, visitin: http://www.naturaiaventura.ad.També pot enviar-li un E-mail aqui

 
 
 
 
 
 


 
 

Les vies ferrates són difícils de trobar algunes vegades. Afegim imatges com aquesta més avall per ajudar-vos a trobar-les..

Vias Ferratas Canillo
Les vies ferrates de Canillo. A la dreta, la Parròquia de Canillo, la mateixa carretera que porta al Coll d'Ordino. 

Per a que pogueu tenir tota la informació necessària, us recomanem les pàgines següents, no totes són amb el mateix idioma (deixareu d'estar en aquesta web):

Si teniu dubtes sobre si es pot fer una Via Ferrada amb nens, recomanem aquesta web en Català: http://www.nohihaquienspari.com

Menú:


Drets reservats 2001-2010 sobre les fotos i el text.