Informacions tècniques sobre el centre termolúdic Caldea en Andorra

La iniciativa
El projecte Caldea va néixer de la voluntat dels elegits de la Parròquia d’Escaldes- Engordany que varen voler proposar una alternativa i un complement a l’oferta turística del Principat d’Andorra, aprofitant l’existència de les aigües termals. Amb la voluntat d’explotar aquesta riquesa natural amb finalitat lúdica i no medicinal, el Comú va confiar a persones d’experiència la realització d’un centre on l’aigua és exclusivament utilitzada com a element de relaxació i d’esbarjo. El Comú es va assegurar la col·laboració de l’arquitecte francès Jean-Michel RUOLS per concebre aquesta catedral de vidre.  Creador del Parc  Asterix, especialista en arquitectura aquàtica i gran mestre  en el art paradoxal de construir elements sòlids a partir d' un element fluid com l' aigua, Jean-Michel Ruols confirma amb Caldea que es un autèntic escenògraf de l' aigua.

Les escaliers sous la nef (photo: Jame Riba)

Una obra d' alta tecnologia
Des dels ciments fins la punta de la torre, aquesta obra de 31.000m2, amb 80 m d' altura i 65m d'ample  requereix unes tècniques de construcció de vanguardia.
 
 
Una escultura amb formes futuristes

Edificat segons les normes parasísmiques (7 sobre la escala de Richter), CALDEA reuneix totes les garanties de seguretat de construcció de funcionament. Conforme amb les normes de la C.E.E i les franceses, les estructures del centre reposen sobre uns ciments perfectament assentats sobre roca molt dura, que es van descobrir durant les  primeres excavacions. 

La estructura 
La trama estructural bidimensional esta constituïda per 13 arcbotants de acer, protegits amb pintura metal·litzada de poliuretan, de cavalls i de corretges de sopors del sostre, d' un pes total de 450 tonelades. Els  nervis principals recolzats sobre els contraforts (columnes de formigó equipades amb fibra òptica i cada una de concepció única) d' una carga unitària de 100 tonelades.

l'intérieur de Caldea

Els materials
Els materials utilitzats en el interior: marbre, granit i gres premsats antiresbalant, cobreixen una superfície de uns 10.000 m2. Les parets de vidre que cobreixen les façanes exteriors utilitzen un vidre especial semi emissor, que permet atenuar el efecte Hibernader i reforçar el aspecte cristal·lí del edifici. Encasellats de manera que formen una superfície estanca de 10.000 m2, les parets estan estructurades segons el procés DRL, aplicat  per la societat francesa Bluntzer.
 
 
 
Les tasses d'hydromassge Un pla de finançament original
1.- La constitució d’una societat d’economia mixta 
Per poder realitzar Caldea, va ser constituïda una societat d’economia mixta amb un capital de 4.250 milions de pessetes: la S.E.M.T.E.E SA (Societat d’Economia Mixta Termolúdic Escaldes-Engordany), presidida per la Cònsol d’Escaldes-Engordany, Hble. Lídia MAGALLON FONT. A més del Comú d’Escaldes-Engordany, actualment majoritari, les acciones es reparteixen entre les altres 6 parròquies i més de i.800 accionistes persones físiques i morals entre els quals hi ha tres bancs i la societat de telecomunicacions d’Andorra. L’obertura del capital a inversors estrangers està limitada per els estatuts de la societat a 10% del capital. 
2.- Les inversions 
L’import total és de 6.000 milions de pessetes dels quals uns 5.500 milions han estat dedicats a la construcció i als equipaments i 500 milions al ”soft”: informàtica, reclutament, formació, comunicació, marketing. 

L'aigua, l'aire, la llum

1.- L' aigua
Les aigües termals de 68’ extraídes del pou especial, s' utilitzen, després de ser tractades, en les piscines interiors i exteriors. Les seves calories es recuperen per la climatització del centre i pel manteniment de les temperatures de l' aigua.
 

2.- El tractament del aire
Es tracta d' una concepció única del especialista en tèrmica FARNALLIER. Aquest tractament permet, encara que les limitacions específiques tant a nivell del clima (diferencia important entre les temperatures d'estiu / Hivern, diürna / nocturna, com a nivell intern, degut a la presencia massiva d' espais d' aigua i de fonts particulars - calor, humitat, fred - hammam, saunes, pati de neu, U.V.A...) assegurar un manteniment de la temperatura i de hidrometria en tots els punts dins del límit del confort fisiològic.
 

3.- Els jocs de llum
L'ambient encisador i màgic del Centre es també assegurat gràcies als jocs i efectes de llum: lluminositat exterior filtrada per les parets de vidre, reflexes naturals de l'aigua, la fibra òptica cobrint la estructura metàl·lica i la repartició dels espais aquàtics. Quan arriba la nit, els projectors  lluminosos acompanyen la musica i els dolls d'aigua per oferir als banyadors i els clients del restaurant, l'AQUARIUS, un veritable espectacle.  Enfin,  el color de la piràmide, concebuda com un mirall de mil caretes, canvia totes les hores en funció del temps i permet de reflexa el sol del  Principat.

Superfície global de Caldea: 31'680m2
Revestiment interior (marbre i gres premsats): aproximadament 10'000m2
Superfície vidre: aproximadament 10'000m2
Quantitat d'aigua en els diferents basses: 1'291 m3
Quantitat d'aigua utilitzada per dia: 900m3
Volum d'aire reciclat: 70'000 m3
Superfície lúdica: 6'000 m2
Capacitat: 500-600 persones (limitat intencionalment)
Inauguració: març 1994

Freqüentació:
1994: 200'000 clients
1995: 270'000 clients
1996: 310'513 clients
1997: 342'524 clients + 6'000 clients Wellness
1998: 358'994 clients + 8'000 clients Wellness

Mestre d'Obres: S.E.M.T.E.E.
President (abans i mentres la construcció, també durant els primers anys d'explotació):
Jacint CASAL MOR Escaldes-Engordany
President actual: Lídia Magallón Escaldes-Engordany
Mestre d'Obres Delegat: L. MEUDEC - SOVIC, Paris
Arquitecte - Mestre d'Obres: Jean-Michel RUOLS, Paris
Assistent técnic: F. ROBERT
Assistent decoració: E. BLANC

Oficines d'estudis:

Tractament d'aire
    FARNALLIER, Travaillan Fluides - Electricité Traitement d'eau
    KATENE, Lyon Acoustique
    TISSEYRE et associés, Toulouse Verrières
    URAA, Bagnolet
Estructures
    VERDIER, Montpellier
Geometre
    DAUDRE, Senlis
Oficina de control
    SOCOTEC, Perpignan

L’arquitecte parisenc Jean-Michel Ruols va ocupar-se del conjunt de la concepció de l’arquitectura, de la decoració i del seguiment de l’execució de Caldea assistit, per a la decoració, d’Evelyne Blanc i François Robert per als estudis tècnics. L’enginyeria antisísmica, les infrastructures pesades del conjunt de les 500 places d’aparcament, la torre, les termes i la galeria comercial van ésser realitzades per l’empresa HUARTE. Les estructures metàl·liques que sos- tenen la nau de formes aleatòries i dels peus de la torre van anar a càrrec de l’empresa CLAPOT. L’oficina de projectes VERDIER de Montpellier es va ocupar dels estudis tècnics complets del conjunt de les parets mestres i de les carcasses metàl·liques i el gabinet d’agrimensura DAUDRE va controlar i implantar les obres. L’empresa BLUNTZER, assistida per l’oficina de projectes SANTOS, especialista en vidrieria, va fer-se càrrec de la instal·lació d’una hectàrea de vidre subministrat per la societat MACCOCO. L’ambient interior, concebut per BET FARNALLIER, va ésser realitzat per la societat SULZER Espanya, que també va ocupar-se de les instal·lacions sanitàries.

El tractament de l’aigua termal i els jocs aquàtics van ésser executats per la societat DELAS França. La societat andorrana INASA va efectuar el total de les instal·lacions elèctriques. Aquests dos lots tècnics van ésser concebuts en col·laboració amb la BET KA TENE de Lió. La societat PALMIR ESPINETA va fabricar i instal·lar la cuina i el bar de tapes. La decoració ambiental dels espais temàtics, les comeses de l’estany i les piques van ésser realitzades per l’empresa A.A.B. de París, sobre conceptes de Jean-Michel Ruols. Els espectacles aquàtics, de so i de llum, van ésser programats per la societat Christian COURTOIS Producció (SHURIKEN). Les plantacions naturals i artificials van ésser implantades per l’empresa DERLY França. Els estudis acústics van ésser seguits per la BET CAGT Tolosa i la societat andorrana PIDASA va instal·lar el conjunt dels cels rasos i les pintures decoratives. Els ascensors panoràmics interiors van ésser realitzats per OTIS Andorra i OTIS França. EI bar de tapes construït en fusta de teca va ésser fabricat a Colòmbia i instal·lat per la societat colombiana L ’ATELIER. Els revestiments del sol de marbre, vitricolor, enrajolat antillenegadís van ésser instal·lats per les empreses HUARTE i GAILLE. L’empresa andorrana de fusteria FUSTAM va realitzar el conjunt del mobiliari fix fusterejat. Els grans cossos del conjunt del centre van ésser fabricats i instal·lats per l’empresa andorrana TALLER LLADÓS. La barana del lobby va ésser fabricada i instal·lada per l’empresa espanyola TALLER INOX. La carpinteria metàl·lica interior, la vidrieria i els miralls van ésser tallats i instal·lats per les CRISTALLERIES ANDORRANES.

Les obres van durar dos anys i van permetre confrontar tres cultures tècniques al servei d’una obra d’alta complexitat. CALDEA és un projecte innovador, la vocació del qual és d’invitar el públic a retrobar, al seu contacte amb l’aigua termal, un art de viure ancestral i actual.

Tornar al menú principal de Caldea