Apartaments i xalets de vacances a Arinsal, Pal i Encamp, Andorra

Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com

L'Art  Romànic i el Barroc a Andorra

Un itinerari per veure
 
Sense cap tipus de dubte, si a Andorra destaca un estil artístic, aquest es el romànic; arquitectura religiosa i civil, a més de pintura i imatge, són els principals camps de producció. EI nombrós llegat artístic que s'ha conservat fins als nostres dies permet fer aquesta afirmació, i afegir que les peculiaritats pròpies el fan un cas especial al Pirineu. Mentre al continent europeu el corrent romànic té un període de producció que cronològicament se situa entre els segles XI i XII, en el cas d'Andorra, I'art romànic perdura mes temps amb una inèrcia estilística que farà que ocupi part d'un període que en altres llocs d'Europa correspon a I'estil gòtic.

Arquitectònicament les característiques principals resideixen en I'absència de grans conjunts arquitectònics, fet que es contrarresta amb la gran quantitat d'edificis de petites dimensions. Es tracta en la majoria dels casos de construccions molt senzilles amb poca ornamentació, per  aconseguir una combinació perfecta de sobrietat i bellesa. Els recursos principals de les edificacions són els campanars Llombards de planta quadrada i cilíndrica, les finestres geminades i els arcs cecs, elements que podem trobar en edificis com I'església de Santa Coloma, entre d'altres.

Pel que fa als conjunts pictòrics i fragments de decoració, cal comptabilitzar un total d'onze esglésies que conserven restes pictòriques. La producció va anar a càrrec de mestres com el de Santa Coloma, que va realitzar quatre conjunts: Santa Coloma, Sant Miquel d'Engolasters, Sant Romà de les Bons i Sant Cristòfol d' Anyós, i el mestre de la Cortinada, autor de les pintures de I'església de Sant Martí de la Cortinada. La influència dels grans mestres pintors d'aquesta època com Taull, Pedret i Urgell arribarà a aquests conjunts pictòrics, i la composició en la majoria dels casos, és similar amb temes com la visió apocalíptica de Sant Joan amb el Crist en Majestat. Per acabar, pel que fa a les imatges cal destacar l'excel·lent mostra de Mares de Déu romàniques i el Crist en Majestat fet en estocat de Sant Joan de Caselles, complement perfecte d'aquesta ruta per descobrir.
 
 Art i Devoció
 
 

Si l'art romànic destaca per la gran quantitat d'esglésies repartides per la geografia Andorrana, quan a Andorra es parla d'estil barroc és gairebé obligatori referir-se als retaules que es troben a l'interior d'aquestes mateixes esglésies romàniques. Cronològicament són obres que se situen entre els segles XVII i XVIII amb una iconografia força similar a la que podem trobar a la resta d'esglésies del Pirineu. Un dels aspectes que més criden l'atenció és la multiplicitat d'imatges, principalment aquelles que els protestants van menysprear i que amb la Contra-reforma es volen destacar novament, com la imatge de la Mare de Déu. Un altre factor que cal remarcar és la presència de colors molt vius i intensos, per sobre dels quals destaca el daurat.
Pel que fa a la temàtica, les escenes són força repetitives; el purgatori, la passió i el martiri són les més representades. Algunes d'aquestes escenes, les podem trobar en retaules com els de l'església de Sant Martí de la Cortinada, o el conjunt de cinc retaules de l'església parroquial de la Massana.
Pel que fa a la imatge cal esmentar-ne la manufactura ingènua i l'admiració especial per un nombre determinat de sants com Sant Isidre Llaurador, patró dels agricultors, Sant Francesc Xavier de l'ordre dels jesuïtes, Sant Sebastià, Sant Pere, Sant Pau i Sant Antoni de Pàdua. Hem de fer referència també al conjunt d'imatges barroques que no estan circumscrites a cap retaule, però que no deixen de ser igual d'importants o més. En aquest grup trobem imatges com la de la Verge del Roser a l'església de Sant Cerni de Canillo o la Mare de Déu de la Pietat de l'església de Santa Eulàlia d'Encamp.

Finalment l'art barroc ha deixat al nostre país un llegat pictòric reduït, però, tot i això, tenim algunes obres remarcables com el quadre de les ànimes a l'església de Sant Esteve d'Andorra la Vella, una tela dividida en dos nivells amb la representació de la Glòria i el purgatori.

Trobareu més informació sobre les visites culturals i les esglésies al vostre apartament/xalet de vacances.
 
 
Menú:  
Drets reservats 2001-2010 sobre les fotos i el text.